Pálinka kihozatal

Pálinka típusuk
Jellemző kihozatal:
hlf/100kg
Kiadható:
hlf/100kg

Almatermésüek:
alma
3 - 5
5
birs
2 - 2,5
4,5
körte
3 - 4
4,5

Csonthéjasok:
meggy
3 - 4
5
őszibarack
3 - 4
4
szilva
4,5 - 5,5
7
cseresznye
5 - 7
4
kajszibarack
4 - 5
5

Bogyós gyümölcsüek:
szamóca
2 - 3
3
málna
2 - 2,5
3
szeder
2 - 3
3
ribizli
3 - 4
3

Vadon termők
madárberkenye
alacsony
3
csipkebogyó
alacsony
3
som
alacsony
3
bodza
3 - 4
3

Szőlő és szőlő alapúak
seprő
nagyon változó
8
bor
nagyon változó
9
szőlő
nagyon változó
8
törköly
nagyon változó
6

Vegyes
vegyes gyümölcs
nagyon változó
6

hektoliterfok (hlf): a párlatok alkoholtartalmának kifejezésére alkalmas mértékegység.

1 hlf mennyiségű párlatban 1liter 100%-os alkoholtartalomra átszámolt etil-alkohol van.

HLF= Liter szorozva valódi alkohol fok, osztva 100

alkohol kihozatal: (100 kg) gyümölcsből kinyerhető párlat mennyisége hektoliterfokban kifejezve.

Az itt megadott szeszhozam (kihozatali arányszám) csak laboratóriumban érhető el, ahol a feldolgozás párolgási veszteségtől mentes. Üzemben a feldolgozási viszonyoktól függően a kapott értékből 10-20%-ot le kell vonni, továbbá a ballasztanyagokat is figyelembe kell venni, amelyek az értéket további 5-14%-kal csökkentik.